Locuitorii orasului Intorsura Buzaului au facut economie la lemne in iarna asta, pentru ca n-au mai avut parte de gerurile de altadata. In luna ianuarie s-au inregistrat 12 grade C, iar localnicii se imbraca la fel ca primavara.
Paltoanele au fost trimise la naftalina, sobele sunt in "somaj", ghioceii au rasarit. Asta e situatia la mijlocul lui februarie in ceea ce altadata era localitatea cea mai inghetata din Romania. Mercurul termometrelor a urcat, cu cateva saptamani in urma, pana la 12 grade peste zero la Intorsura Buzaului. Tocmai acolo unde anotimpul rece tine cinci luni, iar temperaturile de minus 25 de grade erau "specialitatea casei".
Iarna aceasta a "muscat" doar o singura data in "stilul" de la Intorsura Buzaului. Mercurul termometrului a indicat, in ziua de 29 decembrie 2007, temperatura de minus 25 de grade Celsius. In schimb, "traditia" este ca in fiecare luna de iarna sa fie cel putin 10 zile in care temperatura aerului sa se mentina la valori mai aspre de minus 25 de grade. Ajungem la statia meteo din localitate. Omul de acolo, in blugi si pulover, dupa noua "moda" din oras, iesise afara, sa vada starea aerului indicata de aparate. "Avem azi o temperatura de plus trei grade. In perioada asta, in zona noastra, ar trebui sa fie intre minus 10 si minus 15 grade", aflam de la meteorologul Ciprian Bularca. Atentie, suntem in data de 14 februarie! Ca sa intelegeti mai bine ce inseamna o iarna normala in zona despre care vorbim, trebuie sa stiti ca anotimpul rece incepe in luna noiembrie si se termina, cu putin noroc, abia in a doua jumatate a lunii aprilie. Debutul se face cu temperaturi de pana la minus 20 de grade, pentru ca in decembrie sa se ajunga la "normalul" de minus 32 de grade.
Ghiocei polari
Inca de la sfarsitul lui ianuarie au aparut la "polul frigului" temperaturi de 12 grade peste zero. Primavara curata! Asta a facut ca in ziua de 7 februarie sa se petreaca ceva cu totul iesit din comun la Intorsura Buzaului. In acea zi au rasarit ghioceii. "Nu-mi aduc aminte sa mai fi avut o asemenea iarna. Noi nici macar nu-i spunem iarna. Ce a fost pana acum e mai degraba o toamna aspra", defineste situatia viceprimarul localitatii, Aurel Hermenean. Dar nu numai gerul a lipsit, ci si zapada. "Au fost doua saptamani cu ceva zapada in ianuarie", ni se explica. Cert e ca indragostitii de la Intorsura Buzaului au avut pentru prima oara ocazia, in acest an, sa ofere iubitelor, de Sfantul Valentin, flori autohtone. Ghiocei "polari", dupa cum i-au botezat localnicii.
Lemne pentru anul viitor
Oamenii care locuiesc aici au facut economie la lemne in aceasta iarna. Trebuie spus ca orasul Intorsura Buzaului are vreo 10.000 de locuitori. Ca sa faca fata unei ierni lungi si rele, o familie are nevoie de aproape 20 de tone de combustibil solid. Operatiunea nu e deloc usoara pentru buzunar, avand in vedere ca o tona de lemne ajunge pana la 1,4 milioane de lei vechi. Vorbind pe acest subiect, viceprimarul localitatii a opinat ca fiecare familie a economisit aproximativ o treime din lemnele care in mod normal ar fi trebuit arse in soba pana acum. Oficialul ne-a dat chiar exemplul personal, pentru ca omul locuieste tot intr-o casa la curte. "Cred ca am economisit o treime din cantitatea care ar fi fost consumata in mod normal. Evident ca lemnele ramase vor fi folosite iarna viitoare", ne-a spus viceprimarul. Reprezentantul autoritatii locale ne-a invitat la el acasa, daca tot am dorit sa vedem cum se "plictisesc" lemnele in depozit. "Cel mai frig la noi a fost in 2005. Era tot in februarie. Au fost doua saptamani cumplite. S-a ajuns pana la minus 36 de grade", povesteste gazda noastra. Problema e ca acum suntem mult prea gros imbracati. Stiam ca venim la "polul frigului". Asa ca mai dam jos o haina, sa nu transpiram.
Daca nu stii unde sa mergi, te asteptam la bunica.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu